Waarom ik niet meer cool. Een artikel van Wided Bouchrika voor veelZIJdig i.h.k.v. internationale vrouwendag
Geschreven door Wided Bouchrika
freelance journaliste

'Je moet echt meer daten', maande een vriend me laatst aan. Hij leek niet te begrijpen dat ik al jaren als vrijgezel over deze aardbol dwaal en me daar geen zorgen om maak.

Hoewel vrouwen enkele fundamentele rechten en vrijheden verworven hebben, houden we nog steeds vast aan levensdoelen die uitgehold zijn. Een vrouw moest inderdaad ooit op zoek naar een echtgenoot om zich van een inkomen te verzekeren. Jane Austen mocht er dan wel wat romantisch gezemel rond breien, de jaarlijkse bezoldiging van een potentiële partner stond steeds op de voorgrond. En na het huwelijk, de kinderwens, of: een manier om de man aan zich te binden voor een comfortabele toekomst. Dat was het verleden. De vrouw aan de haard.

Waarom zoeken we ons anno 2017 nog suf naar de perfecte man voor een lang en gelukkig leven? Waarom verbaast familie zich erover dat ik als 26-jarige nog niet van 't straat ben en concluderen ze bij het zien van de zuigplek in mijn nek dat er toch een vriendje in de maak is? Waarom wordt een serieuze relatie nog steeds als ultiem doel gezien met seks als middel om dat te bereiken?

Wie niet kan wachten tot na de eerste date om in bed te duiken, kan een relatie vergeten. Wie geduldig is, wordt met liefde beloond. Seks lijkt een economisch begrip: is het onmiddellijk en makkelijk beschikbaar, daalt het in waarde. Maar de keuze tussen casual sex en toewijding is een illusie.

Toen seks na enige tijd daten zich voor mij niet vertaalde in de toegewijde relatie die me voor dit leven beloofd werd, dacht ik dat ik gefaald had. Faalangst leidde tot een gedragswijziging: ik zou de cool girl worden. Overvloedige emoties werden weggestopt in een doos onder mijn bed. Want te is trop. Wees niet te happig, te aanhankelijk, te veeleisend of te boos.

Het probleem met playing it cool is dat het een aanpassing van je persoonlijkheid vergt om beter in de markt te liggen bij mannen. Net als het ultrafeminiene meisje-meisje is het een onmogelijke versie van onszelf. Coole meisjes vergeten dat ze eigen verlangens hebben en handelen enkel om te beantwoorden aan wat ze denken dat de wensen van mannen zijn. Seks is overal, maar er is geen sprake van seksuele bevrijding zolang we doen alsof we iets leuks vinden, de pijn van iets anders negeren en denken dat Calvin Klein-reclames de definitie van sexy zijn, gewoon omdat we onszelf ergens tijdens het nerveuze pleasen verloren zijn.

Als cool meisje waande ik me onafhankelijk in een wereld waarin het doel afhankelijkheid bleef. Een mythe, want nooit zou ik die serieuze relatie kunnen bereiken door oefening of zelfverbetering. De ontknoping van mijn romcom, mijn slagen of falen in het leven, zou steeds afhangen van een ander. Of toch zolang ik een monogame relatie voor het leven als #goalz bleef aannemen los van mijn eigen driften. Onafhankelijkheid betekent loslaten. Zo ook het idee dat er iets is als één perfecte relatie.

 

Wided Bouchrika, 26, is columniste voor Weekend.be, freelancejournaliste en Content Manager voor Made.com in Londen.