Het project veelZIJdig tracht internationale vrouwendag aan belangstelling te doen winnen bij een breed publiek en legt de nadruk op gendergelijkheid, gelijkberechtiging en emancipatie. In een soms ernstig, dan weer ludiek jasje - en telkens met een portie woord, muziek en kunst; door gekend en ongekend (vrouw)volk.

veelZIJdig is ontstaan als een initiatief van deMens.nu.

 

Van ‘Straffe madammen’ naar ‘veelZIJdig’

Precies 100 jaar na de eerste officiële viering van internationale vrouwendag (2011) startten de vier Vlaams-Brabantse huizenvandeMens en enkele lidverenigingen een bescheiden, regionaal proefproject op onder de noemer ‘Straffe madammen’. Stand-up comediènnes zoals Veerle Malschaert en Lies Lefever beklommen zo de Vlaams-Brabantse podia.

Deze proeverij smaakte naar meer. Het project vroeg om een goed concept, een unieke locatie en een nieuwe naam. ‘veelZIJdig’ ontstond in de achterkamers van de huizen. veelZIJdig wilde een laagdrempelig straatproject zijn, waarbij voorbijgangers en geïnteresseerden nieuwsgierig gemaakt en uitgedaagd worden om stil te staan bij het ‘vrouw zijn’ in al zijn betekenissen.

VeelZIJdig zag voor het eerst het licht op 6, 7 en 8 maart 2014 in een glazen tent op het Martelarenplein van Leuven. Het evenement werd een onverwacht groot succes! De doorlopende workshops, het ludieke straattheater en de enthousiaste medewerking van o.a. Lieve Blancquaert, Magda Michielsens en Eva De Roovere brachten een voorbijgaand publiek tot stilstand.

VeelZIJdig werd datzelfde jaar opgepikt door de stad Leuven en de provincie. Hun jarenlange traditie en ervaring in het organiseren van activiteiten i.h.k.v. internationale vrouwendag, maakten van hen de ideale partners om dit event extra vorm, inhoud en uitstraling te geven. Een samenwerkingsverband was geboren.

Dat zorgde in 2015 voor een eigenzinnig, gevarieerd programma met o.a. lezingen van Sabine De Vos en Jan Leyers, sofagesprekken met Birsen Taspinar, Anne Provoost en Slongs Dievanongs en muziek van Intergalactic Lovers in het Depot.

In 2016 dartelde veelZIJdig vrolijk verder op hetzelfde elan. Onder andere Erika Van Tielen, Eline De Munck en Ann Reymen sprongen de glazen tent binnen, allerlei workshops vonden plaats in het Provinciehuis en veelZIJdig riep een nieuwe hashtag tot leven. De #tisnietoké peilde naar getuigenissen rond ongelijkheid op de werkvloer en werd mee gedragen door Saskia De Coster.

De glazen tent werd opgeborgen in de donkerste kelder van Leuven en maakte plaats voor een digitale campagne. Bekende en minder gekende vrouwen werden gevraagd om blogs te schrijven rond allerhande thema’s zoals sletvrees, gender & reclame en het moederschap (en hoe emancipatie dan plots een utopie lijkt te zijn).

 

Na een jaar stilte in het straatbeeld, wordt het nu in 2018 tijd voor something completely different: seks in de Parijsstraat en op het Joris Helleputteplein. Voor het eerst werkt veelZIJdig rond één thema: seksualiteit en intimiteit. Alle activiteiten (die van veelZIJdig én de voor de gelegenheid zelfgeorganiseerde activiteiten van de winkeliers) gaan door in de winkel/horecapanden van de 'Heetste straat van Leuven en omstreken'. Denk: erotische etalagepoëzie, eroticArt, #metoo en sex- (en andere) talks met onder andere Heleen Debruyne en Kaat Bollen.

 

VeelZIJdig is en blijft een streven naar een goede mix van grote ernst en lichtvoetigheid, in vraag stellen en strijdbaarheid, plezier maken en zoeken naar verbondenheid. In de hoop zo inspiratie te geven en te krijgen van elkaar.

To be continued!