Internationale vrouwendag op 8 maart, is een dag waarop vrouwen zich overal ter wereld verenigen, hun gemeenschappelijke belangen en streefdoelen naast elkaar leggen en op zoek gaan naar verbinding en inspiratie. Een dag om stil te staan bij alle vrouwen die worstelen met zichzelf, hun leefomstandigheden en hun plaats in de wereld.

Het project veelZIJdig tracht internationale vrouwendag aan belangstelling te doen winnen bij een breed publiek en legt de nadruk op gendergelijkheid, gelijkberechtiging en emancipatie. 

veelZIJdig is ontstaan als een initiatief van deMens.nu.

Precies 100 jaar na de eerste officiële viering van internationale vrouwendag (2011) startten de vier Vlaams-Brabantse huizenvandeMens en enkele lidverenigingen een bescheiden, regionaal proefproject op onder de noemer ‘Straffe madammen’. Hierbij werd vooral gefocust op vrouwen als schepper, drager en uitdager van de heersende orde.

Deze proeverij smaakte naar meer. Het project vroeg om een goed concept, een unieke locatie en een nieuwe naam. ‘veelZIJdig’ ontstond in de achterkamers van de huizen en zag voor het eerst het licht op 6, 7 en 8 maart 2014 in een glazen tent op het Martelarenplein van Leuven.

veelZIJdig wilde een laagdrempelig straatproject zijn, waarbij voorbijgangers en geïnteresseerden nieuwsgierig gemaakt en uitgedaagd worden om stil te staan bij het ‘vrouw zijn’ in al zijn betekenissen.

Het evenement werd een onverwacht groot succes! De doorlopende workshops, het ludieke straattheater en de enthousiaste medewerking van o.a. Lieve Blancquaert, Magda Michielsens en Eva De Roovere brachten een voorbijgaand publiek tot stilstand.

veelZIJdig werd datzelfde jaar opgepikt door de stad Leuven en de provincie. Hun jarenlange traditie en ervaring in het organiseren van activiteiten i.h.k.v. internationale vrouwendag, maakten van hen de ideale partners om dit event extra vorm, inhoud en uitstraling te geven. Een samenwerkingsverband was geboren.

Dat zorgde in 2015 voor een eigenzinnig, gevarieerd programma met o.a. lezingen van Sabine De Vos en Jan Leyers, sofagesprekken met Birsen Taspinar, Anne Provoost en Slongs Dievanongs en muziek van Intergalactic Lovers in het Depot.

veelZIJdig is en blijft een streven naar een goede mix van grote ernst en lichtvoetigheid, in vraag stellen en strijdbaarheid, plezier maken en zoeken naar verbondenheid. In de hoop zo inspiratie te geven en te krijgen van elkaar.

To be continued!